Pages

Tuesday, October 12, 2010

CTS - Carpal Tunnel Syndrome

Sindrom Carpal Tunnel

Oleh: DR. MOHD MAHAMUD MUSMAN (Pakar Ortopedik & Traumatologi, Pusat Perubatan Darul Ehsan (DEMC), Shah Alam)

SINDROM Carpal Tunnel terjadi apabila saraf median pada pergelangan tangan tersepit.Ini disebabkan oleh terowong yang berada di bahagian tapak tangan sendi pergelangan tangan menjadi semakin sempit.

Terowong ini memberi laluan dan perlindungan kepada saraf median ke bahagian tangan dan sembilan tendon lain yang menggerakkan bahagian tangan.

Tekanan pada saraf median ini akan menyebabkannya tidak berfungsi dengan normal serta menimbulkan rasa sakit dan kebas, seterusnya melemahkan bahagian tangan.

Simptom Sindrom Carpal Tunnel bermula secara perlahan-lahan dengan rasa sakit pada bahagian pergelangan tangan yang boleh melarat ke bahagian tangan dan lengan.

Antara simptom yang biasanya terjadi adalah:

1. Kebas - pada bahagian tangan dan jari-jari tangan terutamanya ibu jari, jari telunjuk, jari hantu dan jari manis tetapi tidak pula berlaku pada jari kecil. Rasa kebas ini akan menjadi lebih kuat terutamanya semasa memandu, semasa memegang objek seperti telefon atau surat khabar atau semasa bangun dari tidur. Kebanyakan pesakit akan menggoyangkan tangan mereka untuk mengurangkan simptom tersebut.

2. Kesakitan - yang terjadi pada sendi pergelangan tangan sehingga ke lengan atas, bahu atau ke tapak tangan dan jari, terutamanya selepas menggunakan tangan secara berterusan atau menggunakan tangan dengan kuat.

3. Rasa lemah pada bahagian tangan dan boleh menyebabkan objek yang dipegang akan jatuh.

Mereka yang berisiko menghidap sindrom ini adalah golongan mengalami tekanan pada tangan atau penggunaan tangan yang berlebihan dalam pekerjaan, terutamanya melibatkan penggunaan tangan atau pergelangan tangan secara berlebihan, berulangulang dan dengan kuat.

Contoh pekerjaan yang melibatkan pergerakan seperti di atas adalah seperti bekerja di kilang pemasangan yang menggunakan jentera berat.

Walaupun penggunaan komputer yang berlebihan turut dikaitkan dengan Sindrom Carpal Tunnel namun belum ada bukti saintifik yang boleh mengaitkannya setakat ini.

Sindrom ini berpunca daripada tekanan pada saraf median di bahagian pergelangan tangan.

Punca tekanan pada saraf median ini tidak dapat dipastikan dengan tepat, tetapi ia mungkin disebabkan oleh beberapa faktor seperti:

1. Penyakit lain yang melibatkan gangguan hormon seperti diabetes, gangguan tiroid dan menopaus atau keadaan yang menyebabkan takungan cecair badan seperti wanita hamil dan amyloid.

2. Penggunaan tangan yang berulang-ulang secara berpanjangan atau kecederaan pada bahagian pergelangan tangan.

Faktor-faktor lain yang meningkatkan risiko menghidap sindrom ini adalah:

* Jantina: Wanita mengalami tiga kali lebih risiko berbanding dengan lelaki. Kebanyakannya berlaku selepas menopaus.

* Keturunan: Ini berkaitan sekiranya ada di kalangan saudara-mara yang mengalami keadaan fizikal yang sama, seperti bentuk pergelangan yang sama.

* Keadaan kesihatan tertentu: Perubahan hormon seperti pada pesakit yang mengalami gangguan tiroid, obesiti, diabetes, wanita yang hamil dan mereka yang menggunakan pil perancang keluarga. Sindrom Carpal Tunnel yang berlaku semasa hamil biasanya akan hilang selepas melahirkan anak.

* Mereka yang merokok juga akan mengalami simptom Sindrom Carpal Tunnel yang lebih teruk berbanding mereka yang tidak merokok.

Diagnosis

Sekiranya ada simptom dan tanda Sindrom Carpal Tunnel, doktor akan mencadangkan untuk melakukan beberapa ujian seperti:

1. Elektromygram: Untuk menentukan bahawa kerosakan otot pada bahagian tangan sudah berlaku atau tidak.

2. Nerve conduction study: Untuk melihat sama ada impuls elektrik saraf menjadi perlahan atau tidak.

Saraf median yang menyebabkan terjadinya simptom Sindrom Carpal Tunne tidak memberikan perubahan deria rasa pada jari kecil tangan.

Tanda lain seseorang menghidap sindrom ini adalah masa berlakunya simptom tersebut.

Masa simptom Sindrom Carpal Tunnel timbul adalah semasa memegang objek seperti telefon, surat khabar, memegang stereng ketika memandu atau ketika bangun dari tidur pada waktu pagi.

Doktor juga akan memeriksa deria rasa pada jari dan kekuatan otot-otot pada tangan.

Dengan menekan tangan secara membongkokkan pergelangan tangan (phalen’s sign) atau mengetuk pada bahagian pergelangan tangan (tinel’s sign) turut akan menyebabkan simptom Sindrom Carpal Tunnel semakin jelas dan teruk.

Pesakit yang mendapatkan rawatan perlu memastikan dan memaklumkan doktor tempat di mana simptom dan tanda-tanda Sindrom Carpal Tunnel berlaku sekitar bahagian tangan.

Rawatan

Pesakit yang mengalami simptom yang tidak teruk boleh mengurangkan rasa sakit dan kebas dengan mengambil lebih banyak masa untuk merehatkan tangan atau membuat “cold packs” (ais) untuk mengurangkan bengkak pada tangan.

Terdapat juga kaedah rawatan lain yang melibatkan pembedahan atau tanpa bedah (non-surgical).

Kaedah tanpa pembedahan melibatkan:

* wrist splinting: Splinting (anduh) yang mengurangkan pergerakan pada pergelangan tangan akan mengurangkan simptom terutamanya pada waktu malam.

* non-steroidal anti-inlammatory drug (NSAIDs): Menggunakan ubat mengurangkan bengkak untuk mengurangkan rasa sakit terutamanya mereka yang mengalami kesakitan disebabkan oleh keadaan yang berkaitan dengan pembengkakan bahagian tangan.

* steroid: Suntikan ubat jenis steroid ke dalam bahagian Carpal Tunnel boleh mengurangkan kesakitan. Pengambilan steroid secara oral pula mungkin tidak dapat mengurangkan simptom.

Kaedah pembedahan pula mungkin terpaksa dilakukan dalam keadaan di mana simptom tidak dapat dirawat menggunakan cara lain atau simptom terus berlarutan dan bertambah teruk.

Pembedahan boleh dilakukan dengan cara endoskop atau dengan membuat pembedahan kecil di bahagian pergelangan tangan.

Doktor akan membuat hirisan pada ligamen carpal yang memberi tekanan pada saraf median.

Pembedahan boleh memberi perubahan yang ketara pada simptom Sindrom Carpal Tunnel tetapi kadangkala kesan seperti kebas, lemah tangan dan kesakitan mungkin akan berlarutan untuk satu tempoh masa tertentu.

Kira-kira 70 peratus pesakit yang menjalani pembedahan akan menyatakan bahawa simptom hilang sepenuhnya.

Namun, pesakit yang merokok dan mereka yang sering minum alkohol mungkin akan terus mengalami kesan simptom Sindrom Carpal Tunnel.

Pesakit yang mengalami Sindrom Carpal Tunnel akibat daripada penyakit rheumatoid arthritis pula dinasihat mendapatkan rawatan untuk penyakit berkenaan terlebih dahulu.

Friday, October 8, 2010

My pregnancy Journey - mggu ke 25

its friday again.. sekejap jer.. bulan 10 pun dah 8 hari dah.. setiap hari aku ada tanamkan niat nak update blog aku nih.. tapi, tak cukup masa.. bila balik jer umah, aku rasa letihhh sgt2...

sedar tak sedar aku dah 25 mggu pregnant...aku bersyukur sangat, aku lalui masa2 ni dengan penuh tabah, walaupon, kadang2 aku tak larat sgt2.. rasa insaf menyelubungi diri.. cuma aku paling bersyukur, aku tak der plak mengalami apa2 alahan sepanjang aku mengandung nih.. tak de muntah2, loya sperti kebanyakan wanita mengandung yang lain.. alhamdulillah Allah mempermudahkan dari segi itu.. tapi, sedikit keletihan disebabkan aku terpaksa berulang alik hari2 dr KL - KLIA.. bukan merungut, tapi, ini pengorbanan aku buat masa sekarang nih...

sekarang nih, urat paha aku sakit.. tu jer yg sangat aku tak tahan,.. pusing kiri sakit, pusing kanan sakit.. berjalan pon terkengkang2... ramai yang cakap aku ni dah macam sarat benor.. iyyer ker?? isk..lemah sangat ker aku menanggung kandungan aku nih??? sian baby aku kan, mama dia ni lemah.. sedih jugak aku...kdg2, aku cuba jugak kuatkan semangat aku.. aku nak, dia berehat dalam rahim aku ni selama 9bulan 10hari seperti baby2 normal yang lain.. anak mama, anak mama kena jadi baik tau...

CTS - Carpal Tunnel Syndrome.. ni lagi satu yang aku terpaksa tanggung..sakit pergelangan tangan nih.. sakit sgt.. Tuhan jer yang tau.. kedua2 belah tangan ni sakit.. nak pegang ape2 yg berat pon susah.. post lepas ni aku ada letak crita pasal CTS nih.. cukup la utk kali ni.. nanti upload lagik...

Friday, October 1, 2010

Starting updating my blog..Tentang aku...

again n again.. aku cuba update lagi blog aku nih.. lama betul tak menulis...skill pon dah makin kurang.. sometimes rasa teringin nk tulis apa jua yang rasa dalam hati ni, sekurang2nya terluah segala yg terbuku di hati...tapi, "masa" tak pernah nak ada utk aku berpoya2 lagi di blog nih...

since dah lama aku tinggalkan blog nih, serba sedikit ttg aku sekarang adalah, aku sekarang adalah seorang isteri kepada seorang lelaki yang sangat2 aku cintai.. bersyukur kerana aku telah dianugerahkan seorang suami yang sangat baik, sgt memahami aku. bila tgk kat ticker, its almost 1 year already,..bahagia?? usah cakap la..saaaangat bahagia..

dan yang paling penting, yang paling berharga sekarang nih, aku aka menjadi seorang "MAMA" tak lama lagi.. macam2 perasaan ade,, pertama sekali, gembire sgt2.. keduanya bertambahh bahagia disebabkan akan mempunyai penyeri lagi dalam keluarga kecik aku nih...tapi, disebalik semua tu, macam2 lagi perasaan yang ada,...takut, resah, gelisah,, taktau macammana kehidupan selepas bergelar mama nanti.. cuma hanya berdoa moga Allah memudahkan segala urusan.. Aminn...

ini lah serba ringkas tentang diri aku sekarang nih.. insyaAllah, akan update lagi pada masa akan dtg...