Pages

Tuesday, December 27, 2011

Mak chikkk..Hakimi nak order nihh..!!!



Ohh Anak..!! keletah Hakimi membuatkan mama asyik nak balik cepat jer dari opis ni...

Published with Blogger-droid v2.0.2

Sakit Tekak dan batuk pon bermula..

hari ahad tu hari, aku kurang minum air..then. bila petang tu, tekak aku dah sakit..

hari senin, aku dah start sakit kepala.. deng..! telah panadol 2 bijik, tido..tapi tak lega pon. still badan rasa lemah.. dush.. sangat letih rase..!! kul 12 gak tido sbb kul 10.45 sampai dr umah adik ku jaja.. saja gi jadi tukang masak kat dia kejap.. sian dia tgh pantang.. mana lagi kemas2 barang Hakimi utk ke umah maktok esoknya..

hari selasa ni.. which is today.. badan menggigil.. terlambat gi opis.. pastu, batok dah start.. otw ke opis, penyebab ketidak sihatan aku ni menjengahkan diri.. oo.. i know why.. so, takde la rasa pelik lagi...


gmbar ihsan dr gugle.!

nampaknya ni last aku tak sihat tahun nih.. mmg tahun 2011 ni aku asyik tak sihat.. hopefully 2012 ni aku akan lebih sihat..!! Aminn..

Friday, December 23, 2011

Breastfeeding : Demand & Supply

aku percaya pada konsep demand and supply nih.. and sekarang ni sesuatu yang buruk...dah terjadi pada diri aku..

okey, sekarang, aku cuma pam satu sessi jer kat opis.. ini lah dia padah bila Hakimi tanak minum susu disiang hari....mama dah kurangkan sesi mengepam di opis dari 3 ke 1.. .. huk..!

2 hari lepas, 2 hari berturut2 aku tak pam.. kekangan sibuk dan jugak penyakit M yang ada dalam diri aku.. bila hari ni aku start balik pam pada masa dan tika yang sama seperti sebelumnya, aku just dapat hanya hampir mencecah 2oz jer for both B!..dimana selalunya, hasil yang aku dapat 4-5oz.. dan kalau dapat 7oz tu kira bonus..!! tapi hari ni...???hah...amik ko.. skip pump lagi.. tgk, mind dah set masa ni tak der demand, so, takde supply..!!

so, aku dah insaf.. pasni aku akan pastikan akan pam balik sekurang2 sekali masa di opis...walaupon hakimi kurang minum di siang hari, aku masih hantar jugak EBM kat CikMah, CikMah campurkan EBM dalam makanan Hakimi...so that Hakimi masih mendapat khasiat susu mama walaupun tak minum banyak di siang hari..

PMR 2011 - Jamilah got 8A's!!

Keputusan PMR dah pon diumumkan..

Dalam family aku, adik bongsu aku JAMILAH AINI ngn adik sepupu aku, ADAM HARRIS(adik aku jugak la ni) yang stand for this exam!..

A very very cheerish big congratulation for Jamilah sbb berjaya dapat 8A.. sapa yang tak idamkan nak dapat 8A kan.. huhu.. dah kalah dah aku.. dulu PMR, aku dapat 6A 3B jak!.. huhuh..cerita 15 tahun lepas.. dulu yang dapat 8A or 9A leh kira ngan jari jer.. tapi, skarang, satu sekolah pon dah berpuluh2 yang dapat 8A or 9A.. budak2 sekarang mmg pandai2 gamak nya...

Happy ler tuh dapat jumpe NuB2..<- cowwy nubhan panggil nub2! dan muka Happy 8A..

utk Adam Harris, still congrates walaupun tak straight A's.. !! sekurang2nya, adam dah usaha bersungguh2.... insyaAllah bleh tebus masa SPM nanti kan? 10A's 1 bleh??

Wish list Milah tu, mmg sangat2 lah kakak nya yang ini tidak mampu..!! sorry, kakcik ni bukan nya org kaya sangat nak memenuhi hajat besar Milah.. hopefully small celebration malam tadi will be the best moment ever for you dear..


marble strawberry coklat cake sponsor by Kak Caq!

Hopefully Milah akan lebih berusaha untuk target blajar kat oberC plak.. moga Milah ja antara adik badik yang bleh further study to oberC.. kakcik dah tak dapek dah.. huhu.. nak sambung master pon rasa macam dah tak mampu..

**dan untuk adik2 yang berjaya dapat 8A, tahniah..!! dan yang tak berjaya, ini bukan penghujung dunia.. ada SPM menanti anda..!!!teruskan usaha kalian adik2..:-)..dan ingat, form 4 bukan HONEYMOON YEAR tau adik2..(pesanan dari dulu kini dan mungkin selamanya)

Thursday, December 22, 2011

Percubaan diet yang kali ke berapa ntah..!!

DIET!!.. sebut pasal diet, aku gemukkah? huhu.. xceli, nak kata gemuk sangat tu, takde la.. tapi, dengan ketinggian aku, yang 1cm jer lagi nak cukup 150cm,(aku tak leh terima aku 149..slama ni aku dok kata aku 150cm..!) aku mmg tak selesa kalau berat aku mencapai 56kg. deng.. mmg tak larat aku nak jalan bila berat mencapai 56kg.kalau ikut graf BMI pon, aku dah dikira overweight oo..! isk.!

see.. kan overweight tu.. isk isk..

Sebenarnye, berat aku penah dah dapat 49kg masa last day puasa tu hari.. mmg sedap rasa badan masa tu.. tapi, disebabkan kegagalan aku mendisiplinkan diri.., aku berjaya ternak kembali lemak2 dalam badan aku ni.. dan hasilnya, 56kg++.. deng!!.. terkejut aku bila naik scale..

so, bermula dari saat itu, aku kena start diet balik.. disebabkan kena racun ngan K.Na, supervisor kat opis aku ni, aku pon terjebak jugak amik trial pack herbalife for 5day --> RM35. huhu.. masa tu utk tidak merugikan duit aku yang rm35 tu, aku mmg tak consume nasik.. meal aku, mmg aku gantikan ngan HERBALIFE shake.. walaupon sehari sekali jak!..huhu..

First day aku amik HERBALIFE, berat aku 56.7kg...bila hari ke4, aku naik scale, berat aku dah jadi 55.3kg. wahh.. ini sudah bagus kan.. 4 hari aku leh turun 1kg..! semangat aku makin kuat nak turun lagi walaupon 55kg dah masuk kategori ideal weight.. tapi, aiihh, ataih orat sangat kot noo.. so, kena turun kan lagi..

tapi, minggu ni aku tak amik dah HERBALIFE.. sbb budget aku tak cukup.. so, aku just tak amik nasik dulu wat masa ni.. masuk hari ni, baru 9 hari aku tak makan nasik.. walaupon ada org kata, diet kena makan jugak.. mmg betull aku akui.. tapi, aku nak cuba detox dulu..minum air banyak2...!!

keinginan aku, aku nak berat 45kg.. tapi, bila aku calculate BMI, dah dikira underweight plak..so, aku tukar ke 46kg.. tatau la bila aku nak achieve.. 9kg to go...!!!


Tuesday, December 20, 2011

Samsung Galaxy S - Camera Failed!!!!

Samsung Galaxy S aku rosak lagi..kali ni kamera plak not function..

dan lagi sekali dia masuk spital,,

nak trade in.. tapi, tahap kemampuan masih di takuk terendah sekali..

ntah apa lah nasib aku....


ni gambar tab kan.. ahh  lantak.. janji aku nak bagitau aku sedih

Happy 2nd Anniversary Izam & Nita!! & SWEET TREE, AMPANG

Pejam celik pejam celik, ketemu jua 19 Disember 2011 ni.. makanya ketemu jua hari ulangtahun perkahwinan ku yang ke 2 tahun.. humm, kalau bebudak yang 2 tahun ni, kire macam masih belum cukup matang la kan.. same goes to my wedding.. belum cukup matang.. walaupon camana pon, aku dan suami tetap berusaha ke arah kebahagiaan keluarga kecil kami..

banyak jugak peristiwa2 manis, peristiwa getir yang kami dah lalui sepanjang 2 tahun hidup sebumbung.. bergaduh suami isteri, bermasam muka, merajuk mmg ada dalam rumahtangga kami, tapi bagiku itu adalah asam garam sebuah rumah tangga.. huhu. hidup suami isteri ni, rajuk dan tak puas hati ni jangan dibiarkan berpanjangan.. teruk jadinya nanti... jgn disimpan dendam didalam hati.. bertolak ansur dan saling memaafkan adalah yang terbaik.. give and take la orang kata...

Hari2 berlalu, tidak terkurang sekelumit CINTA aku utk suami aku.. yang pasti, deep in my heart my love is always grows for HIM.. Abang, I Love You more and more everydays, every hours, every minutes, and every seconds!!

utk tahun ni..xde candle light dinner..xde trip macam last year.. Small celebration jer la.. so kitaorang just gi dinner kat SWEET TREE, Ampang...ni kitorang gi skali ngan my sis with her hubby and my youngest sis which minat sangat ngan KOREA...  nice and beautiful place.. so layankan gambar jer la..(*bleh tak guna occasion ni utk my anniversary celebration??hahah..)
pening nak pilih menu.. **tak paham bahse korea

disebalik bunge2..

three of us.!

my sweet sister and BIL

kitorang lagi..!!

Fly fly fly Hakimi...*geram jer dia kat aeroplane tu

tgk!! sweet kan kakak aku..!! *21weeks preggy women..

hope this small occasion will become a best moment in 2nd year anniversary.!

toilet yang sanntekkk!!

see, suami aku yang sangat suka amik gmbar disebalik bunge2..

makanan aku n makanan Milah..(aku dah tak ingat nama makanan aku)

tgk, punya la nak bagi hakimi tgk kamera!!

JUEHANITA, JAMILAH AINI, & JUELIANA
yg sulung dan yang bongsu.. dan aku yang 2nd dan terbukti kekecilan aku..
Milah, Kak cik SYOMEL kan??ahaks.!

Hutang2 Entry di blog!

huhu.. exceli banyak sangat aku nak story mory the morning glory kat sini..oopps. good morning dulu la semua orang.!!!. heheh..

ni wat entry ni supaya aku ingat entry mana yang aku lum corat coret dalam the diary of a precious life ni..

nomot 1 : Wedding day KakZu n AbgNizam
nomot 2 : SGS Rosak lagi... done!!!on 20/12/2011!!PM!
nomot 3 : Happy 2nd Anniversary..!!!! done!!!on 20/12/2011!!
nomot 4 : percubaan DIET yg kali keberapa ntah!!! done!!! on 22/12/2011

harap2 entry yang bernomot seperti diatas akan dilaksanakan sesegera mungkin..!!

Friday, December 16, 2011

Terjebak with K-POP..

bila sebut pasal K-Pop aku jadi takut nak story sbb aku takut jadi macam budakgigirabbit..(tapi siyes kesian kat dia.. sbb ade org curi identiti dia...) tapi, dari Title aku dah dapat agak kan aku bukan nak kutuk K-Pop ni.. huhu..

satu ketika dulu, masa zaman bujang aku yang ala2 gemilang x gemilang tu, aku mmglah seorang yang sangat suka drama korea.. hahha.. hantu betul.. sampai aku tak sabar nak tengok citer Winter Sonata sampai abis, aku sanggup beli CD citer Winter Sonata.. ha kan? masa zaman student, mana la ada duit, sanggup tu beli...ratus jugak la harga dia. huhu.. punya sbb bebal ada episode yang aku missed.!!.start dari winter sonata, Autumnz in My Heart, Stairway to Heaven, Full House, ada lagi la beberapa korea drama yang aku layan.. kata pon dah lama. banyak yang aku dah lupa..

bila dah keja ni, mmg aku takdak masa lagi dah nak layan citer korea.. balik keja dah penat.. so, aku dah kurang layan.. bila start org asyik2 mendonlod citer, masa ni aku dah start terjebak balik.. ada aku donlod 1 litre of tears..(ehh ni bukan Jepun ker?hahah..lari topik beb).. tak pela. tapi kira dah start balik la masa ni..huhu..tapi, pas kawen, aku mmg tak tgk dah citer korea..biasa la, suami tak tengok, so, lupa la nak folo memfolo korean nih....

bila start ja k-pop, aku x der rasa nak terjebak sgt pon.. sbb aku rasa remaja-remaji skang yang suka k-pop ni..al maklumlah, aku kan dah dikira dewasa.. ahaks.. (ye ke?..tgk masih susah utk terima kenyataan... huhu..)

sekarang aku dah start melayan semula citer korea...tapi, aku ni bukan peminat fanatik artis korea ni.. boleh la nak tgk muka diorang yang cute miut.. yang pempuan2 plak, cun2, cute2 blaka.. kulit bagai telur dikupas.. bila la aku nak jadi cun dan cute macam artis korea ni???..(deng..!! woit nita, mmg takkan jadi nyer laahh..ohh sagt kuciwa..)

kenape aku terjebak semula dalam K-pop ni..?? hahahha.. sebab musabab yang utama adalah gara2 hasil hasutan JAMILAH AINI a.k.a adik bongsu aku...

sekarang aku tgh melayan korean variety show - RUNNING MAN.. dushhh.. gila gelak tak berhenti2.. patut la adik aku tu tergelak-gelak sampai tak sedar umah aku kat kampung tu BANJIR..!!!hahahahhaha...cowwy Milah...(walhal aku tatau pon dia tgh layan citer apa masa tu..!!)

Running Man - 1st episode
** hasil godekan di google image..thanks mr gugel..

Wednesday, December 14, 2011

Hakimi di usia 11 Bulan with Fully Breastfeed.!!!

Hari ni 14/12/2011 – Genap usia Hakimi 11 bulan.. Ya Allah, time really flies isn't it?? Rasa baru sangat melahirkan Hakimi.. rupa2nya lagi sebulan dah nak masuk setahun dah anak mama.. mama masih terbau2 wangi bayi kat anak mama ni..
 
Tiada apa yang paling bermakna untuk seorang wanita selain menjadi seorang ibu.... begitu juga aku.. Alhamdulillah, nikmat yang dah 11 bulan aku merasa mmg nikmat yang tak ternilai.. terima kasih Allah..!!
 
Suatu yang membanggakan seorang ibu bila dapat melihat anaknya membesar di depan mata.. walaupon tak sepenuhnya dek kerana tugas mama di pejabat, mama tetap rasa bertuah diberi peluang melihat anak mama membesar.. lebih2 lagi bangga & terharu nya mama bila dapat membesarkan Hakimi dengan air susu mama sepenuhnya..!!biar lah sukar dan sesusah mana pon, niat mama utk fully breastfeedkan Hakimi akhirnya tercapai juga(walaupon masih bersisa setahun lagi perjalanan utk melengkapkan penyusuan).. Sungguh mama akan ceritakan semua detik penyusuan kepada Hakimi bila Hakimi dah mengerti nanti..

Susah ker breastfeed ni?? Semua atas diri masing2. Ada yang dah set kat mind kata menyusu badan ni menyusahkan, memalukan, menjengkelkan, susah nak pam, susah nak simpan... dan akhirnya itu lah yang dia akan rasa.. kesusahan dan keperitan... Tapi bila kemahuan ada, semua kesusahan ditolak ketepi.. malah akan rasa lebih mudah dan bila dah menjadi kebiasaan, semua akan smoothly follow the flow...!! Percayalah sesungguhnya menyusu ni sangat2 lah ENJOY...sungguh..!!!
 
Berbalik kepada cerita perkembangan hakimi, ce tgk yang aku dapat dr babycentre ni...
 
How your baby's growing

Words and word-like sounds are now spilling out of your baby, and he's able to use them meaningfully. As his brain continues to develop, so does his ability to reason and speak. Encourage his interest in language and his understanding of two-way communication by being an avid listener and responding to his sounds. To polish his memory skills, play games like patty-cake and peek-a-boo.
 
Macam tu jugak lah Hakimi.. mulut yang sentiasa bercakap.. heheh. Walau pon tak kedengaran bijik butir, tapi sentiasa bercakap.. ikut saaapppaaaa la ni??.. hehhehe...dia jugak suka mengikut apa yang orang buat.. contoh nya:-

  1. Bila kita cakap “pok amai2” – Hakimi akan tepuk tangan..
  2. Then sambung ngan “cak cekuq udang gamit” – Hakimi akan tukar wat tgn dia cak cekur..
  3. Bila sebut “geleng geleng” – Hakimi akan geleng-gelengkan kepala dia..
  4. Bila wat bunyi macam berkokoko "ook oook oook ooooooooo" – Hakimi akan ikut sebijik macam kita bunyi..(yang ni dia suka tukar2..kdg2 "eeek eeeekkk eeekkk eeeeee")
  5. Dan dia suka petik lidah wat bunyi “cot cot cot” + siap ngan kenyit2 mata skali..
  6. Bila kita zikir sebut “La ila ha illallahh (banyak2 kali)” – dia akan goyangkan badan ke depan dan ke belakang...
  7. Dia dah bleh tau bila org nak tangkap gambar dia.. ikut mood kdg2 dia sengih, kdang2 dia tak layan..!
  8. Hakimi juga suka sengih tunjuk gigi dia.. dah ade 4 batang lagi 2 dah nampak sikit2..
  9. bila main cak2 ngan dia, mmg mengekek2 la dia gelak..
Cumanya, Hakimi masih belum berjalan.. dia nak mama/papa pimpin tgn dia bila berjalan.(org kedah kata tuntun). tapi camana nak berjalan, bila suh berdiri jer dia lompat2.. huhu.. bila nak stable berdiri.. huhuhu..heheh.. anak mama, cepat2 la berjalan.. papa dah tak sabar nak beli kasut utk Hakimi...

Satu lagi masalah bila Hakimi tanak minum EBM di siang hari.. samada guna botol or sippy cup mmg dia tamau.. Hakimi cuma nak direct feed bila aku balik keja. is that ok? so, sape2 reader yang berpengalaman, bleh share camana nak atasi masalah ni??Please???!!
 
Orang cakap, size anak aku ni kecik.. tapi badan sedap..(berisi la) mungkin rangka hakimi kecik cam mama n papa kut kan? Tapi betul, tu hari ade sorang budak ni, baru 3 bulan, sama besar ngan Hakimi.. serius, aku tak larat nak dokong.. Mmg Allah maha Mengetahui kan, Dia bagi apa yang sesuwai dan layak utk masing2 kan??
 
Alhamdulillah.. aku cukup berpuas hati dengan setiap perkembangan Hakimi.. kesihatan Hakimi pon dah bertambah baik.. masa Follow-up check up, Dr. Wong kata lung dia dah betul2 clear.. Alhamdulillah.. hopefully hari2 mendatang untuk Hakimi penuh dengan keceriaan..
  
Mama & Papa already planned for 1st birthday Hakimi.. Just wait.. hopefully tiada aral yang melintang...

Tuesday, December 13, 2011

Crazy with this sweet song!!UNTUK KAMU....!!

Raut wajah...Mendamaikan…

Dan sesuci..Selembut hatimu..

Sinar mata…Mempersona…

Bagai gugur seluruh jantungku…


Aku Ingin engkau tahu…

Cinta aku satu…

Tercipta buat dirimu..

Hanya… Untuk kamu…


Huuu…Huuu…Huuu… Huuu…Huuu…Huuu…


Aku ingin engkau tahu..

Cinta aku satu…..

Tercipta buat dirimu…

Hanya untuk kamu…


Aku tgh mggila lagu ni...Sweet sgt..mmg terbaek la Hafiz...sampai nk abis dah battery SGS aku ni asyik dok ulang2 lagu ni...


Published with Blogger-droid v2.0.1

Ombak Rindu...

Setelah sekian lama aku tak jejak kaki ke Panggung Wayang Gambar @ PAWAGAM @ wayang., cerita OMBAK RINDU telah berjaya menggamit aku untuk merelakan diri aku utk ke wayang..ditambah pulak dengan 4 complimentary pass yang aku dapat dari Nuffnang mmg wajibal ghunnah aku pi tgk wayang kali nih.5 ticket aku beli, aku Cuma bayar 1 ticket saja.. sbb 4 lagi Free..yee haa....Kali ni aku terjah TGV Jusco Cheras Selatan..!!!

Heheh.. gi tgk wayang dengan bawak baby Hakimi (ehh, baby lagi ker dah nak jadi todd. dah... tapi always be my baby!) bukan lah sesuatu yang sukar bagi aku..Hakimi mmg budak baik.. tak kisah kemana saja mama bawak.. masa kat dalam wayang tu, Hakimi macam teruja betul tgk TV besar.. hehehe.. besar tv umah Mak Tok, besar lagi TV kat wayang tu.. huhu. Dgn sound system yang mmg terbaekk, mmg menerujakan Hakimi dan terdiam seketika..

Sebelum Ombak Rindu start kan banyak iklan2 tu.. ada satu iklan ni citer “Kubur Berasap Malam ini”.. aduhai bila masuk part citer hantu ni, aku kalau bleh tanak Hakimi ni tgk citer ni.. punya la aku tutp mata dia.. aku dukung die utk membelakangkan wayang tu.. huhu.. sbb aku tanak dia ternampak2 hantu tu masa dia nak tido nanti..walaupon unsur kelakar kat citer tu mmg ada....(Alif Ba Ta..Alif Ba Ta..Alif Ba Ta).. bila Hakimi tak leh tido, siapa yang susah?? Mamaaaaa jugakk..!! so, hasil nyer, dia bengang n start nak nangis bila mama tak bagi tengok.. hahahah.. nasib baik under control..Bila Ombak Rindu dah start, Hakimi pon dah start nak berNursing in Public. Tak susah pon nak NIP dalam wayang ni.. gelap, dan ditambah pulak dengan bantuan Ring Sling, mmg Hakimi tertido sampai la habis citer..

Review aku tentang Ombak Rindu, mmg terbaek la.. aku mmg kagum dengan Aaron Aziz yang berjaya membawa watak Haris dengan baik sekali.. dah la encem saaaannnggggattt.!! Hensem tul Aaron Aziz ni.. huhuhu.. Watak Izzah pon tak kurang hebatnya.. aku akur bahawa jalan ceritanya di singkatkan.. tapi what do you expect bila novel beratus2 helai muka surat nak dipendekkan ke 3 jam movie? Okey lah tu kan.. overall aku rate 4.5 out of 5 star.!!

Mmg banyak scene yang mmg tersentuh hati kecil aku nih.. tetapi, disebabkan suami aku kat sebelah, aku bengang kalau aku nangis sbb tgk movie depan dia.. huk!.sbb nanti dia bahankan aku.. so, bergenang2 jer la air mata aku nih.. tapi bila sampai part Haris jumpa Izzah kat rumah Pak Dollah tu, masa tu, aku mmg tak daya lagi dah nk tahan.. mmg hati perempuan betul.. !! tapi serius weh.. aku sedihh bila tgk lelaki nangis..tambah plak encem macam Aaron Aziz..huhu..

Ini lah serba ringkas review aku ttg Ombak Rindu.. Terbaek!!!

Love this song skarang nih...

Lagu ni bukan utk watak Haris.. tapi untuk Suamiku nan tercinta..:-)
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku



Happy Birthday Papa..!!!

7 Disember 2011 - genap usia suamiku 30 tahun..humm ni lah date yg x abis2 dia claim dia muda dari aku...huhuhu...hanya ka sebulan ja muda...cet..!!huhuh...

Dari November aku pening pikir nk bagi hadiah apa...sampai la bila tiba hari kejadian, the first hadiah is wishing him Happy Birthday...huhuh..pastu aku belikan sebijik kek utk sama2 makan satu family..huhu + plak ada Jamilah kat umah..!! Kira small celebration jer lah...

Pastu kat opis k.ana ada jual perfume tester..so apa lg grab jer lah utk hadiah bzzday suamiku nan tercinta..wangi giler perfume tuh.....kire tu adiah skali dgn anniversary aku yg tak lm lagi nih..uwaa giler kedekut 2 dalam 1...*jimat senar nya..kahkahkah!!!

Anyway, wishing you happy birthday my beloved husband..and i love you forever n ever...and only you in my heart..n also in my life...mmmuuaahh..*walaupon dia x bc blog aku n taktau kewujudan blog aku ni...huhuh...

Published with Blogger-droid v2.0.1

Monday, December 12, 2011

my new anak menakan...



Ini lah die anak menakan baru aku...anak kedua adik aku Jueliza...

Nama dia Iqram Haqimi b.Iddey Halmi..huhu dah klon nm Hakimi...huhuhuhu..berkenan sungguh kat nm 'kimi'..kekeke...

Published with Blogger-droid v2.0.1

Friday, December 9, 2011

Malaysia Public Holidays 2012 -- Cuti Umum 2012

Malaysian State and National Holidays 2012
DATES
OCCASION
FOR
1 January
Sunday
New Year All states except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis and Trengganu
14 January SaturdayYang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan's Negeri Sembilan only
15 January
Sunday 
Sultan of Kedah's BirthdayKedah only
23 January
Monday
Chinese New Year Nationwide
24 January
Tuesday
Chinese New Year (2nd Day) All states except Kelantan and Trengganu
1 February

Wednesday 
Federal Territory DayFederal Territory of Kuala Lumpur, Labuan and Putrajaya only
5 February
Sunday
Prophet Muhammad's Birthday
(Maulidur Rasul)
Nationwide
7 February
Tuesday
ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang, Selangor only
4 March
Sunday
Anniversary of Installation
of Sultan of Trengganu
Trengganu only
6 April
Friday
Good Friday Sabah and Sarawak only
15 April
Sunday
Declaration of Malacca as a Historical CityMalacca only
19 April
Thursday
Sultan of Perak's Birthday Perak only
1 May
Tuesday
Labour Day Nationwide
7 May
Monday
Hari Hol Pahang Pahang only
17 May
Thursday
Raja Perlis' Birthday Perlis only
30 - 31 May
Wed -Thu
Harvest Festival
Pesta Kaamatan Sabah
Sabah and Labuan only
1 - 2 June
Fri -Sat
Sarawak Harvest Festival
Hari Gawai Sarawak
Sarawak only
2 June
Saturday
Malaysian King's Birthday
Harijadi Agong
Nationwide
17 June
Sunday
Israk Mikraj Kedah, Negeri Sembilan and Perlis only
7 July
Saturday
Georgetown World Heritage City Day but not a 'paid holiday' for private sectors employees
14 July
Saturday
Penang Governor's Birthday Penang only
20 July
Friday
Sultan of Trengganu's Birthday Trengganu only
21 July
Saturday
Awal Ramadan Johor, Kedah and Malacca only
6 August
Monday
Nuzul Al-Quran Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor andTrengganu only
19 - 20 Aug
Sun - Mon
Hari Raya Puasa Nationwide
31 August
Friday
National Independence Day
Merdeka
Nationwide
8 September
Saturday
Sarawak Governor's Birthday Sarawak Only
16 September
Sunday
Malaysia Day Nationwide
6 October
Saturday
Sabah Governor's Birthday Sabah Only
13 October
Saturday
Malacca Governor's Birthday Malacca only
24 October
Wednesday
Sultan of Pahang's Birthday Pahang only
26 October
Friday
Hari Raya Haji *Nationwide
27 October
Saturday
Hari Raya Haji (2nd Day) *Kedah, Kelantan, Perlis and Trengganu Only
11 - 12 November
Sat - Sun
Sultan of Kelantan's Birthday Kelantan only
13 November
Tuesday
Deepavali or DiwaliNationwide, except for Sarawak
15 November
Thursday
Awal Muharram
(Maal Hijrah)
Nationwide
22 November
Thursday
Sultan of Johor's Birthday Johor only
11 December

Tuesday
 Sultan of Selangor's BirthdaySelangor only
20 December

Thursday
Hari Hol Almarhum Sultan Johor Johor Only
25 December

Tuesday
Christmas Nationwide
**yang aku kaler oren tu adalah untuk negeri Selangor..(aku kan keje kat Selangor..huhu)
Malaysia School Holidays 2012
1st Term Holidays
10 March - 18 March                    Mid-Term Holiday
26 May - 10 June                         Mid-Year Holiday

2nd Term Holidays
18 August - 26 August                 Mid-Term Holiday
10 November - 2 January 2013     Year End Holiday

 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
** Entry yang paling mencabar bagi aku...!!! lama betul tinggal kerja2 coding ni.. nak code table pon punya la rasa mencabar..anyway, manage to do it walau pon hudus...!! uwaa.. < ce tgk tahap aku dah tak larat nak wat coding utk school holiday..> 

tak pe la.. hopefully, dapat jadi bahan rujukan untuk plan cuti pada tahun 2012 ok.. JOM Cuti2(asek cuti jer haku ni.. haiiishhh)

Thursday, December 8, 2011

bila sesuatu yang dirancang x menjadi...

Itu lah yang bleh aku kata bila nak sebut pasal planning jalan2 cuti malaysia yang baik punya aku plan tu hari...semua pon x menjadi...

Sebabnya, suami aku tak mendapat cuti selama aku....so segala program terpaksa dibatalkan....tp, aku akur bhw ini lah yg dikatakan, kita hanya merancang.....tapi Allah yg menentukan....mungkin di lain ketika aku masih ada waktu untuk plan aku...

ada jugak plan nak gi Gunung Jerai.. tapi petang ahad tu hujan plak.. cancellled lagi..!! Kakzu ade ajak g hari senin pagi.. tapi, aku dah nak gerak balik KL pagi tu..so, ta jadi jugak..

Cuma, pada hari sabtu, aku sempat jugak melawat twins sahabat aku di Kulim..sungguh aku gembira bila dapat jumpa kwn aku ni...dgn kehadiran Dhia Qaisara dan Dhia Qistina, kegembiraan jelas terpancar di riak wajah shbtku...Tahniah Wan...Aku tumpang gmbira!!!

Sorg lg sahabat yg aku dpt jumpa ms balik kg tu hari ----;Along Llyza..dia plk sdg sarat memgandung anak ke 3.anak ke 2 along sebaya hakimi..cuma tua 3 hari shj..Anak along dah pndai berdiri dah...<aku nak letak picture.. tapi, pic masih ada dalam DSLR jaja.. huhu..mlas tul nak tranper gmabr..>

Ni lah entry review cuti2 yg x mnjadi..uwaaa...x best...!!!

Next entry nk wat entry pasal kakzu's wedding celebration plak...

Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, December 6, 2011

memanfaatkan cuti...

Disebabkan suami aku tak dpt cuti mcm aku..makanya......,aku terpaksa memanfaatkan cuti aku dgn aktiviti mengemas rumah secara besar besaran....


Hati terasa nk hapdet kesinambungan cuti2 malaysia... tp,hajat terpksa ditangguhkan dulu...


Apa lagi....jom smbung kms rumah.....


Published with Blogger-droid v2.0.1

Thursday, December 1, 2011

Breastfeeding - Nursing in Public (NIP)

Nursing in public is often a big worry for first time moms. Every mom has her own comfort level about nursing in public. My personal philosophy is that a mom has a right to nurse her baby anywhere that she happens to be! While other publications promote non-discreet public nursing as a way to "force" the public into accepting and promoting breastfeeding, I feel that the best way to promote change is to quietly and discreetly nurse our babies everywhere we go! As people realize that women are nursing their babies all over the place they will realize that there is absolutely nothing objectionable about it! At first, public nursing is really hard! . . . but like anything else, the more you do it the easier it becomes!........

 Sebut pasal NIP nih, aku teruja untuk menulis serba sedikit pendapat & pengalaman aku sepanjang 10 bulan 2 minggu dan 3 hari fully breastfeed anakku, Hakimi..


Memula seriusly, aku malu nak menyusukan anak aku secara direct di depan2 org.. even family in law aku dtg pon, aku lari menyusukan anak aku dalam bilik.. mmg aku langsung tak confiden.. pegi umah in law, aku bawak nursing cover sbb aku malu.. sampai org marah aku menyusu guna nursing cover “Lemas anak ko tu..!!”..masa tu aku mmg wat pekakkan telinga jer.. malas nak amik peduli sgt apa org cakap...

Lama kelamaan, bila anak aku nangis dalam kereta, terpaksa jugak, aku DF anak aku tu.. masa tu still malu lagi.. bila lama, aku rasa dah ok... dah confiden sket.. practise make perfect kan...!!


Pastu, aku ni kan suka gi jalan2.. bila masuk shopping complex yang takde baby room, mmg aku jadi gelabah.. penah aku masuk jer changing room sbb nak nyusukan Hakimi..lastly, aku cuma gi shopping complex yang ada baby room.. Jusco n Sogo..

Pertama skali aku terpaksa NIP Hakimi, masa tu, aku g kenduri kawen adik ipar aku, tgh time nak akad nikah, Hakimi plak nangis, aku pon gi blakang2 sket, NIP dia sambil membelakangkan org ramai.. masa tu aku dah peduli ape..anak aku lapar.. janji dia kenyang...n tak menangis...


Lepas tu, aku tengok video flash mob @ KLCC tu hari, aku lebih semangat nak NIP anak aku, tak kira kat mana shj.. masa tgk video tu, aku sebak dan menitis air mata aku...

ni antara2 blogger yang jot down pasal this Breastfeeding Flash Mob..:-
http://cintahati.com/malaysian-epic-the-tremendous-klcc-breastfeeding-flashmob/ <-- masa aku baca this blog, mmg meremang bulu roma aku..

ni plak video from videographer --> http://www.youtube.com/watch?v=pY2wqltqJII

** xceli ramai lagi blogger yang menulis pasal FlashMob ni.. tapi, ni jer yang aku senaraikan.. korang leh ce google lg..


berbalik cerita aku tadi, ujian paling getir aku adalah masa paling betul2 terpaksa NIP, dalam ERL.. masa ni aku bawak Hakimi gi opis aku.. dia lapar n start nak nangis, aku pon NIP dia.. masa ni dah confident sket dan cuma cover ngan ring sling.. aku mmg puas hati dengan ring sling nih..bukan org nampak pon..
 
tgk, nampak mata jer.. hehehe..

Then, masa dekat nak raya, suami aku nak beli kasut raya.. so, kitorang gi Sogo.. masa tu kat level bawah skali.. tgh2 try kasut, Hakimi plak dah nak nangis.. ye la.. time tu org Ya Allah punya la ramai.. memandangkan aku tak sanggup nak dengar Hakimi menangis nak susu, aku terus gi hujung dekat2 bahagian handbeg tu, mencari port yang sesuwai..


Allah memudahkan niat aku, nampak plak ade kerusi kecik kat situ, aku terus mintak izin kat promoter tu nak tumpang duduk, dan terus menyusukan Hakimi.. lega..!!!!masa ni mmg confiden level aku dah sangggat tinggi....
Confident level yang dah tinggi.. senyummm jak..!!



Dan sekarang, aku tak kisah dah kat mana, selagi aku tak menunjukkan aurat aku kat semua org.. !!


Untuk semua ibu2 menyusu.. kuatkan semangat menyusukan anak2 terhebat yu olls tak kira di mana anda berada.. Jgn malu untuk NIP dan practise make perfect..! korang akan rasa lebih yakin bila dah banyak kali NIP.

Senyum.. tak perlu kata apa-apa...









My lovely son smiley face.

banyak lagi latest picture si Hakimi ni.. tapi ini jer yg ade kat dalam PC ni.. nak jugak aku tepek kat sini..! gambar2 ni sekitar umur 5-8 bulan sebelum my SGS rosak..

dan sekarang Hakimi dah suke menyeringai menunjukkan gigi 4 batang yang dia ade...ehehe.. syomel..(nak jugak puji anak sendiri..!)

Wednesday, November 30, 2011

Mode : Jalan2 Cuti2 Malaysia sudah mari...

tetiba dalam otak aku ni asyik terpikir nak gi jalan.. isk isk isk.. ni lah payah nyer bila tahi lalat kat kaki ni.. hahha.. asyik nak gi jalan2 jer.. huwaaarrghhh.. tahun ni, mmg aku lum gi jalan2 mana lagi pon..ye la kan, ade anak kecik.. hehe,.. tak berani nak menyahut cabaran nak travel ngan baby under 1 tahun.. huhu..

tapi, bila memikirkan esok nak balik kampung kedah utk kenduri kawen Kakzu n Abg Nizam, aku rasa macam nak plan sumthing.. hehe.. mula la aku naik tocang kan.. hahah.. kenduri ari sabtu, so aku ada hari ahad, isnin n slasa utk jalan2..and Rabu 7th December, my hubby bzzday..huhu.. takde plan nak wat birthday trip tahun ni... aku ingat nak bagi birthday present kat suami tercinta, tapi sehingga ke saat ini, aku masih tatau nak bagi apa...

okey2. back to cerita jalan2 aku, aku plan nak g jalan2 Alor Setar on Sunday.. Monday, aku ingat nak gi jelajah Penang.. haha.. nak gi Bukit Bendera.. tmpt yang mmg aku tak penah pi.. isk.. teringin nak pi.. tapi, aku serabut la sbb tatau jalan.. GPS aku, cu aku pinjam.. huhu.. so, aku rasa aku terpaksa redah.. sbb nya nak pi Penang tu, sbb aku ada plan nak gi melawat baby kembar sahabat sejati aku ni, kira BFF aku la,  Wan Suhana.. baru jer 2 bulan melahirkan anak kembar.. isk..mesti comey.. tak sabar aku nak tgk twin..!!!

xceli, aku ni mmg suka gi "hill" ni.. tapi bukan panjat gunung la. aku rasa aku tak daya nak memanjat gunung (walaupon, keinginan aku nak panjat gunung kinabalu masih menebal dalam hati aku... ).. sbb aku suka gi hill ni, sbb nya, sejuk kit.. Cameron Highland, Kinabalu, Fraser Hill, bukit tinggi.. hahha.. ni nak redah Bukit Bendera plak.. Gunung Jerai pon lum penah bawak suami aku gi.. dgr citer dah cantik atas tu..

masa kat Perak tu hari, aku teringin nak gi Maxwell Hill.. tapi, bila aku google2 nak naik atas tu kena naik ngan Jeep, n aku rasa keselamatan Hakimi tak terjamin.. so, tggu Hakimi besar sket, baru plan lagi skali..

saja letak pic ni supaya keinginan nak ke sana lebih membuak2

ni muzium padi.. aku dah penah gi skali,.. ingat nak bawak suami n anak aku gi lagi skali tmpt ni..suka tgk lukisan dia yang seolah2 hidup tu..

ni jer satu2 nyer image yang aku bleh paste kat sini berkaitan gunung jerai.. humm, pastu, masa google tadi, rupanya2 gunung jerai dah ada Taman Strawberry.. wah.. aku terus nampak PAVLOVA... hahaha..

huhu..hopefully, dapat aku amik gmbar aku sndiri bersama Hakimi kat sana nanti.. tatau la dapat ke sana ker tak.. tggu entry aku seterusnya nanti..

** Kepada yang dah bercuti sempena cuti sekolah ni, selamat bercuti...

** Mode :- Excited nak balik kampung esok.. walhal, baju lom pack..sbb dah 3 mggu berturut2 kena packing baju..penatt!!