Pages

Tuesday, April 12, 2011

mama---gelaran baru aku..




bila sebut gelaran baru, mesti org dah tau.. ni mesti baru dapat baby sulung nih..yerp.. betull..
aku baru jugak la melahirkan sorang bayi lelaki pada 14 January 2011.. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...

pada hari tersebut, sebenarnya, aku takde rasa sakit or ape.. just pegi hospital utk check up seperti slalu2nya.
cuma aku dah rasa sedikit letih dan penat..sampaikan aku amik cuti 3 hari utk mggu tu, dan plan utk mintak MC kat doc mggu depan sampai ke date EDD aku which is 23 January 2011.

di hospital, aku mcm biasa la.. either aku dapat turn no 1 or 2.. tu jer.. sbb aku mesti gi awal... sbb tak sanggup nak tggu lama.. bila gi awal, doc tak masuk lagi. so, lepas amik turn no, aku pon ajak hubby aku gi makan dulu.. and my wish nak makan kat oldtown..

bila sampai turn aku utk check up, doc kata kali ni dia nak wat ecg dulu.. check jantung baby.. then, bila dapat result tu, doc said aku dah ada contraction 3 minit skali.. ohh.. ye ke.? aku takde rasa sakit pon.. and doc pon kata kita tak yah tgk baby hari ni, kita check laluan.. skali lagi dalam hati aku.. oh ye ke.. dah nak kena check ker? then, doc kata dah bukak 3cm.. Ya Allah.. aku dah nak bersalin ker nih?? then doc tanya aku, either aku nak warded now or balik dulu... aku dgn confidentnya, aku cakap aku nak balik dulu.. pastu, doc kata ok.. bila sakit dtg.. aku pon cakap ok, dan aku ty doc balik, sakit tu camana.. huhu.. sbb walaupon doc kata aku dah ada 3minit skali contraction, tp, aku tak rasa apa2.. pastu, doc trus cakap, kalau gitu, awak warded skarang la.. kat sini kita leh monitor...aku pon ok kan jer..

sampai kat ward, hubby aku balik amik brg.. syukur rumah dekat ngan spital APSH nih.. then aku lepak ja kat ward tu sambil online FB tru fon aku yang tak berapa nak canggih tu......sampai la ada makanan terhidang, aku makan.. then nurse dtg nak masukkan ubat bont** aku pon redha je apa yang diorang nak wat..huhu.. menyerah jer.. huhuhu.. lepas aku buang apa yg patut, doc check laluan lagi.. still 3 cm... then. diorang dah suh aku masuk labour room.. ohh yer/>?> dah nak beranak ker aku nih??

bila dah dalam labour room, macam tak caya pon ada gak.. adakah aku dah nak bersalin.. dgn lum ada apa2 rasa sakit..tapi credit to APSH.. mmg labour room sgt best..caya la.. siap leh tgk TV.. ingat nak layan aya cahaya aya.. tapi sayang takde plak astro prima..huhu...

start drip, then nurse ty nak bius tak, dgn confident tanak.then dtg nurse yang lain pecahkan air ketuban.. oohh now its broke.... pastu, doc suggest suh amik, amik jugak.. tapi.. tak mendatangkan kesan pon.. sakit jugak contraction tu.. then, pening kepala.. tgk hubby aku yang sentiasa disisi buat aku rasa tenang dan tenteram..

dr kul 3 lebih tu, sampai 6.30 aku dah tak tahan sakit.. nurse check, time tu dah bukak 7cm.. alhamdulillah, mean, dah tak lama lagi kuar la baby aku nih...nurse pon dah siap2kan alatan dah.. then dr. ariza pon masuk.. macam mimpi.. tapi, sakit nak melahirkan mmg sakit yang sgt sakit.. tapi, alhamdulillah, first time push, doc gunting.. terasa tapi tak sakit dah time tu.. then, bila sekali lagi contaction dtg, aku mmg penuh daya upaya, push dgn sekuat hati nak kuarkan baby, alhamdulillah, lahirlah putera pertama aku.. dgn ucapan Alhamdulillah, dengan penuh senyuman, aku bersyukur sgt dianugerahkan peluang utk menjadi seorang ibu....Ya Allah, insyaAllah, akan aku jga dengan baik amanah yang Engkau beri padaku...

No comments:

Post a Comment