Pages

Thursday, December 1, 2011

Breastfeeding - Nursing in Public (NIP)

Nursing in public is often a big worry for first time moms. Every mom has her own comfort level about nursing in public. My personal philosophy is that a mom has a right to nurse her baby anywhere that she happens to be! While other publications promote non-discreet public nursing as a way to "force" the public into accepting and promoting breastfeeding, I feel that the best way to promote change is to quietly and discreetly nurse our babies everywhere we go! As people realize that women are nursing their babies all over the place they will realize that there is absolutely nothing objectionable about it! At first, public nursing is really hard! . . . but like anything else, the more you do it the easier it becomes!........

 Sebut pasal NIP nih, aku teruja untuk menulis serba sedikit pendapat & pengalaman aku sepanjang 10 bulan 2 minggu dan 3 hari fully breastfeed anakku, Hakimi..


Memula seriusly, aku malu nak menyusukan anak aku secara direct di depan2 org.. even family in law aku dtg pon, aku lari menyusukan anak aku dalam bilik.. mmg aku langsung tak confiden.. pegi umah in law, aku bawak nursing cover sbb aku malu.. sampai org marah aku menyusu guna nursing cover “Lemas anak ko tu..!!”..masa tu aku mmg wat pekakkan telinga jer.. malas nak amik peduli sgt apa org cakap...

Lama kelamaan, bila anak aku nangis dalam kereta, terpaksa jugak, aku DF anak aku tu.. masa tu still malu lagi.. bila lama, aku rasa dah ok... dah confiden sket.. practise make perfect kan...!!


Pastu, aku ni kan suka gi jalan2.. bila masuk shopping complex yang takde baby room, mmg aku jadi gelabah.. penah aku masuk jer changing room sbb nak nyusukan Hakimi..lastly, aku cuma gi shopping complex yang ada baby room.. Jusco n Sogo..

Pertama skali aku terpaksa NIP Hakimi, masa tu, aku g kenduri kawen adik ipar aku, tgh time nak akad nikah, Hakimi plak nangis, aku pon gi blakang2 sket, NIP dia sambil membelakangkan org ramai.. masa tu aku dah peduli ape..anak aku lapar.. janji dia kenyang...n tak menangis...


Lepas tu, aku tengok video flash mob @ KLCC tu hari, aku lebih semangat nak NIP anak aku, tak kira kat mana shj.. masa tgk video tu, aku sebak dan menitis air mata aku...

ni antara2 blogger yang jot down pasal this Breastfeeding Flash Mob..:-
http://cintahati.com/malaysian-epic-the-tremendous-klcc-breastfeeding-flashmob/ <-- masa aku baca this blog, mmg meremang bulu roma aku..

ni plak video from videographer --> http://www.youtube.com/watch?v=pY2wqltqJII

** xceli ramai lagi blogger yang menulis pasal FlashMob ni.. tapi, ni jer yang aku senaraikan.. korang leh ce google lg..


berbalik cerita aku tadi, ujian paling getir aku adalah masa paling betul2 terpaksa NIP, dalam ERL.. masa ni aku bawak Hakimi gi opis aku.. dia lapar n start nak nangis, aku pon NIP dia.. masa ni dah confident sket dan cuma cover ngan ring sling.. aku mmg puas hati dengan ring sling nih..bukan org nampak pon..
 
tgk, nampak mata jer.. hehehe..

Then, masa dekat nak raya, suami aku nak beli kasut raya.. so, kitorang gi Sogo.. masa tu kat level bawah skali.. tgh2 try kasut, Hakimi plak dah nak nangis.. ye la.. time tu org Ya Allah punya la ramai.. memandangkan aku tak sanggup nak dengar Hakimi menangis nak susu, aku terus gi hujung dekat2 bahagian handbeg tu, mencari port yang sesuwai..


Allah memudahkan niat aku, nampak plak ade kerusi kecik kat situ, aku terus mintak izin kat promoter tu nak tumpang duduk, dan terus menyusukan Hakimi.. lega..!!!!masa ni mmg confiden level aku dah sangggat tinggi....
Confident level yang dah tinggi.. senyummm jak..!!



Dan sekarang, aku tak kisah dah kat mana, selagi aku tak menunjukkan aurat aku kat semua org.. !!


Untuk semua ibu2 menyusu.. kuatkan semangat menyusukan anak2 terhebat yu olls tak kira di mana anda berada.. Jgn malu untuk NIP dan practise make perfect..! korang akan rasa lebih yakin bila dah banyak kali NIP.

10 comments:

  1. yup...and my pix today is about NIP..hahaha~
    kebetulan laks kan?

    ReplyDelete
  2. hahaha.. ye ke waida.. akak tak bleh bukak facebook dari office nih.. so tak dapat nak view pix org...

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan...
    Tq singgah blog akak :)

    mula-mula mmg akan rasa mcm org pandang jer bila NIP, padahal org sekeliling tak kisah pun... hahaha, sebab tu skrang ni akak mmg dah biasa utk NIP.

    Pernah sekali masa duk beratur nak bayar kat Tesco, anak meraung sebab dah lapar sangat kot teman ummi dia shopping. Kebetulan hubby pulak pergi toilet time tu... nasib baik masa tu pakai nursing T-shirt, so apa lagi, akak terus selak dan NIP time tu jugak tanpa pergi cari spot yang sesuai... Masa tu danish berumur 6 bulan, ringan lagi la nak NIP sambil berdiri pun... ekekek

    bila pikir balik, hurmm, seorang ibu mmg sanggup buat apa saja asalkan si anak tidak kelaparan walaupun terpaksa NIP sambil berdiri :)

    ReplyDelete
  4. good sharing...

    mule2 mmg rs segan kan. tp bile dh biasa xde ape. org xperasan sgt pn sebenarnya. dan till now sy masih lg NIP hz2 yg berumur 2++ tu hehee

    ReplyDelete
  5. alahai.. ape kes la gmbar semua jadi gedabak nih.. duh..!!

    ReplyDelete
  6. Ita, aku dah masuk anak kedua ni makin hilang dah malu.. haha..

    ReplyDelete
  7. Akak nur...thanks singgah blog nita....:-)..nice to know you siss..

    ReplyDelete
  8. BungaAngkasa...mmg enjoy kan breastfeed baby....happy breastfeeding..!!!

    ReplyDelete
  9. Tikah..betul tikah..lm2 rs segan tu jd kurang yg pnting perut anak terisi...hihih..happy breastfeeding tikah...!!!

    ReplyDelete