Pages

Thursday, December 22, 2011

Percubaan diet yang kali ke berapa ntah..!!

DIET!!.. sebut pasal diet, aku gemukkah? huhu.. xceli, nak kata gemuk sangat tu, takde la.. tapi, dengan ketinggian aku, yang 1cm jer lagi nak cukup 150cm,(aku tak leh terima aku 149..slama ni aku dok kata aku 150cm..!) aku mmg tak selesa kalau berat aku mencapai 56kg. deng.. mmg tak larat aku nak jalan bila berat mencapai 56kg.kalau ikut graf BMI pon, aku dah dikira overweight oo..! isk.!

see.. kan overweight tu.. isk isk..

Sebenarnye, berat aku penah dah dapat 49kg masa last day puasa tu hari.. mmg sedap rasa badan masa tu.. tapi, disebabkan kegagalan aku mendisiplinkan diri.., aku berjaya ternak kembali lemak2 dalam badan aku ni.. dan hasilnya, 56kg++.. deng!!.. terkejut aku bila naik scale..

so, bermula dari saat itu, aku kena start diet balik.. disebabkan kena racun ngan K.Na, supervisor kat opis aku ni, aku pon terjebak jugak amik trial pack herbalife for 5day --> RM35. huhu.. masa tu utk tidak merugikan duit aku yang rm35 tu, aku mmg tak consume nasik.. meal aku, mmg aku gantikan ngan HERBALIFE shake.. walaupon sehari sekali jak!..huhu..

First day aku amik HERBALIFE, berat aku 56.7kg...bila hari ke4, aku naik scale, berat aku dah jadi 55.3kg. wahh.. ini sudah bagus kan.. 4 hari aku leh turun 1kg..! semangat aku makin kuat nak turun lagi walaupon 55kg dah masuk kategori ideal weight.. tapi, aiihh, ataih orat sangat kot noo.. so, kena turun kan lagi..

tapi, minggu ni aku tak amik dah HERBALIFE.. sbb budget aku tak cukup.. so, aku just tak amik nasik dulu wat masa ni.. masuk hari ni, baru 9 hari aku tak makan nasik.. walaupon ada org kata, diet kena makan jugak.. mmg betull aku akui.. tapi, aku nak cuba detox dulu..minum air banyak2...!!

keinginan aku, aku nak berat 45kg.. tapi, bila aku calculate BMI, dah dikira underweight plak..so, aku tukar ke 46kg.. tatau la bila aku nak achieve.. 9kg to go...!!!


4 comments:

  1. insyaAllah berjaya...saya doakan ya..

    ReplyDelete
  2. thanks waida..terasa rugi tak mementenkan 49kg tu hari..

    ReplyDelete
  3. pendapat bungangkasa. nasi kena makan cuma kena jaga kuantiti (anggaran segenggam tangan sndr setiap kali mkn). kemudian elakkan/kurangkan makanan spt fast food, mayonis, kulit ayam, nugget, sosej, mknn bersantan.

    buat pertama kalinya. dlm byk kali usaha kurangkan berat. akhirnya bungangkasa berjaya turun dan maintain berat drp 57kg ke 45-46kg tanpa bantuan apa-apa produk. Alhamdulillah

    all da best ;)

    ReplyDelete
  4. wahh.. ye ke bungaangkasa?? teruja betul nih....thanks..

    ReplyDelete