Pages

Friday, January 13, 2012

Warded at APSH : Final Diagnose : Gastritis ---- PART 3 - FINAL

Rehat panjang hari ni, boleh la aku sambung story warded aku nih.. part 3..

Bila doc datang jer arround 10am camtu, doc tanya aku sakit camana semua,  doc cakap banyak angin n doc kata doc nak teropong perut..hah?? teropong.. aku ty doc, teropong camana doc.??doc kata dia akan masukkan kamera thru hidung.. dia nak pastikan perut aku tak de ulcer.. so dia suh aku puasa sampai diorang settle procedure nak buat endoskopi tu..

Punya la lma aku tunggu, tup2, lepas solat jumaat baru la diorang panggil utk wat endoskopi tu.. huhuks. Nurse cakap diorang akan tolok aku utk wat endoskopi tu.. huk.. merasalah aku baring di atas katil tu, pastu ditolakk.. hihiks.. rasa macam nak ke operating teater pon ada gak.. hahah.. macam dalam filem n drama tu.. huhu.. punya la aku resah atas katil tu.. huhuhu..

Sampai kat tmpt endoskopi tu, nurse bagi aku makan satu jenis cecair sejuk.. aku pon tatau untuk ape.. then dia percikkan sejenis cecair jugak kat tekak aku.. lepas tu, terus aku rasa perit sangat tekak aku.. nurse kata, its normal, n nanti tekak aku akan rasa kebas.. and its really happened!.. lepas tu, dia inject ubat tidur.. huhu.. aku ingat aku akan pejam mata macam org tido.. tapi rupanya tak, mata aku ni terkelipok2 tggu bila masa aku nak tido.. aku macam sedar jer.. tapi, masa diorang jolok masuk camera kat tekak aku, aku rasa nak dirodok, tapi aku tak sakit.. aku macam sedar tak sedar time tu..sekejap sgt procedure tu.. then dah siap..!!!

Pastu, doc dtg terangkan kat aku something, tapi, aku macam mamai.. sampaikan aku nak bangun jalan pon aku rasa mamai.. then diorang tolakkan katil kat endoskopi room tu kat katil aku tadi.. pastu, aku diberitahu yg diorang nak wat ultrasound plak.. aku budget ultrasound ni macam wat 3d/4d scan masa pregnant tu la.. dan mmg betul.. sama ja.. cumanya, kali ni tak nampak baby la.. seluruh abdomen aku discan.. dan aku nampak la pancreas aku, buah pinggang aku, bahagian usus.. ya Allah, kagum seketika aku tgk ciptaan Allah yang sangat sempurna.

Lepas tu, aku ditolak semula ke ward..aku yang mmg sangat lapar, tanpa berlengah lagi, aku terus makan... fuhh. Lega perut aku dapat makan.... aku tggu doc dtg utk bagitau result endoskopi and ultrasound tadi.. alih2 kul 6 lebih baru dia dtg.. dia cakap dia ada explain kat aku lepas endoskopi tadi.. and seriusly aku tak tau bila dia explain.. maybe masa tu aku tgh mamai.. dia cakap, result endoskopi ok.. cuma ada gastric kat perut aku.. then result ultrasound tggu esok..

Esoknya, doc bagitau result ultrasound aku, semua nya Alhamdulillah.. normal.. nasib baik.. kalau ada batu ke kat pancreas, dah kena pikir operation.. fuhh.. bila result normal tu, aku jadi legaaaa sangat2.. dan aku request kat doc nak discharge hari tu jugak.. alhamdulillah, lepas doc prescribekan ubat, doc kata dah leh balik...

Fuhh.. pengalaman betul.. bila dgr aku ada gastric, makanya, mmg terbantut lah hajat aku nak diet tak makan nasik.. aku lagi takut sakit dr gemuk.. so that, aku makan la lengkap 3 kali sehari.. humm, mmg GAGAL la proses diet aku..

No comments:

Post a Comment