Pages

Friday, February 17, 2012

Breastfeeding : My Journey :: Cabaran dan Dugaan

Tetiba hari ni datang mood nak sambung story pasal BF.. sambungan dari kisah BERMULA DENGAN SATU IMPIAN dan HANDLING AND STORING...

Spectra 3 yang banyak berjasa.!!
Aku percaya yang setiap ibu menyusu mesti ada pengalaman permasalahan dalam menyusukan bayi mereka.. betul kan?? Mungkin jenis permasalahan tu tak sama... aku cuma nak kongsi permasalahan yang aku hadapi masa menyusukan hakimi...

Dari awal kan aku mmg berniat nak susu kan Hakimi, so, aku mmg beria la sket.. masa di hospital, aku dah start BF Hakimi.. masa ni, nurse dtg ajar camana cara yang betul.. bila picit2 mmg ada susu kuar, tapi, susahnya Hakimi nak latch on kat cik N.. nurse cakap cik N dah cantik dah, cumanya mulut Hakimi sangat kecik masa tu.. tak muat plak Cik N nak masuk mulut comey dia...hihik.s..

Satu lagi masalahnya, masa ni Hakimi lagi excited nak tido.. so, dia tanak nyusu sangat.. aku ingat baiknye la anak aku ni.. tanak nyusahkan mama dia.. hahah.. ternyata aku salah.. Doc ariza datang dan dia suruh kejutkan baby, sbb kalau baby tanak nyusu banyak, kebarangkalian dia nak kena Jaundice tinggi.. lepas tu, baru la aku beria nak nyusukan dia..tapi, kena jugak sikit jaundice.. tapi, aku tanak Hakimi warded.. so, aku tetap berkeras nak bawak Hakimi balik..

Kat rumah, aku tetap meneruskan usaha menyusukan Hakimi dengan sangat jitu.. mmg semangat aku membuak2.. lagipon, aku mmg tak beli susu formula.. so, aku harus bekerja keras utk terus menyusukan Hakimi... setiap 2 jam, aku nyusukan dia.. Ya Allah, sakit nya pinggang, dengan keadaan aku yang masih lemah, aku rasa saaaangat la tak larat.. sakit pinggang ni terus bawak ke sakit ditengah tulang belakang.. .. CikYah yang urut aku tu kata, mmg kalau menyusu akan sakit bahagian belakang badan,... Aku jadi lega sikit..

Masalah lagi satu adalah bila Cik N aku luka.. masya Allah.. aku tak leh nak gambarkan perit nya ketika tu.. bila sampai time nak bagi susu, aku mmg menangis.. sambil menahan sakit.. aku tetap susukan Hakimi.. dan ubat yg paling berkesan sekali utk nipple crack ni adalah susu ibu sendiri.. so, sapukan susu ibu tu kalau korang hadapi masalah ni..

Bila seminggu camtu, Jaundice Hakimi masih tak hilang, aku lebihkan masa menyusu ke sejam sekali.. dan aku start bagi botol susu kat hakimi.. sbb aku nak pastikan dia minum banyak.. !!.. tapi, aku jugak terSILAP lagi sekali.. lepas tu, Hakimi reject Direct Feed.. AllahuAkbar... setiap kali aku nak DF dia dia nangis, macam tak tahan lapar.. sampai kesian, bagi jugak botol.. lama kelamaan, aku rasa tak leh jadi ni, aku tau boleh jadi EP Mom.. tapi aku tanak sbb aku nak bonding antara aku dan Hakimi lebih kuat dengan DF.. Kalau aku jadi EP Mom, aku tak boleh pandang mata dia semasa DF.. dan aku terpaksa bawak beg Ice, stock susu, warmer bila nak gi jalan, which is sangat menyusahkan aku rasa.

Selain tu, antara masalah lain adalah, bila aku lepas pantang, aku dah start kuar dr umah.. masa gi umah MIL, dan setiap kali hakimi nangis, dia kata Hakimi tak cukup susu.. “Ko kena bagi susu Tin jugak ni”.. mmg aku tak leh terima.. tapi aku hanya diam.. siap marah2 sbb aku tanak bagi Susu Formula... “ko tu nak keje.. nanti camana pon ko kena bagi jugak anak ko susu tin.. nanti ko gi beli kat kedai depan tu” mmg perit hati aku bila dengar dia cakap gitu.. tapi, takpe.. aku take as cabaran dalam dunia BF aku...

Semangat aku nak wat stock mmg ada.. tapi, bila aku pam masa aku masih dalam pantang, hasil nya, 1oz – 2oz jer paling banyak.. Ya Allah.. naper la susu aku sikit sangat ni.. cukup ker aku nak bagi kat Hakimi ni.. masa cuti maternity tu, aku hanya dapat hasilkan 8-10botol jer stock aku.which is 1 botol hanya ada paling banyak 4oz.. see, sangat sikitkan.. sedih bila aku tgk hasil susu aku masa tu..lepas tu, macam2 aku wat.. makan banyak, minum anmum lacta, air longan kering.. macam2 la org kata petua banyakkan susu, semua aku tibai.. nak termuntah aku makan lobak putih tu.. tapi, hasil nya memberangsangkan jugak la...


Tempat aku pam di opis.. di satu sudut di dalam surau

Bila start aku masuk keje, stock susu yang patut bawak turun kat MakTok adalah 16oz.. 4 botol...masa ni lagi aku rasa down sangat2.. sampai la last2 habis la stock susu aku tu.. stock yang aku wak balik from opis plak paling banyak aku leh dapat 12oz.. aku pam hari ni utk kegunaan esok.. mmg semangat jer yang aku ada dalam usaha aku nak Exclusive BF hakimi.. dan Alhamdulillah, tempoh 6 bulan aku berjaya Exclusivekan BF hakimi..

Masa tu, aku hanya wat stock dengan hasil perahan pada hari jumaat.. alhamdulillah.. walaupon tak lah banyak mana, tapi, cukup lah untuk keperluan Hakimi... mmg aku tak penah amik gambar hasil susu aku masa tu.. sbbnya, aku malu.. aku malu sbb hasil susu aku tak sebanyak org lain..dalam Upright Freezer aku tu, cuma satu drawer jer yang berisi EBM.yang lelain kosong..!! Tapi, bila aku tunjuk stock aku kat MIL n SIL, diorang kata “eeeEE,, banyaknya susu”... hati aku berbunga riang.. sbb aku dapat buktikan susu aku cukup utk keperluan Hakimi tanpa Susu Formula..

Oh.. ada lagi permasalahan aku.. bila dah sedap DF, dia reject botol plak.. sedih plak aku tgk bila dia tanak minum dari puting botol susu.. macam tak suka... dah banyak jugak la botol aku beli.. botol yang hakimi guna Tommie Tippee n Avent.. bila dia tanak tu, 2,2 pon dia tanak.. sampai time nak minum, kena tipu2.. DF dulu, pastu cabut masuk botol.. mula2 penipuan ni berjaya, lama2 dia dah makin cerdik, masuk jer botol nangis..nak DF jer.. botol MAM pon aku beli.. botol ape lagi ntah aku beli jugak.. hasilnya sama... dia tetap REJECT.. last2, ntah camana dia bleh minum jer dr avent n tommie tippee tu... buang duit ja beli yang lain.. haisshh..

Masuk 9-10 bulan, Hakimi dah tanak botol susu.. bila panaskan EBM, dia tanak.. banyak jugak susu yang terbuang gitu saja sbb dia tak minum... Panaskan susu jer, dia dah start merangkak masuk bawah meja la.. tanak betul dia.. aku ingat dia tanak EBM.. tapi, bila letak air masak pon dia tanak jugak.. bila cuba sumbat jugak puting botol dalam mulut dia, dia buat muka nak termuntah..! and SIPPY CUP pon dia reject,, duh..!!

Hasil dikala usia hakimi Setahun

Masalah ni sampaiii la sekarang.. dia tanak, what shud i do??... sekarang, dia sanggup tunggu aku balik keje utk DF.. mmg siang hari, MakTok suapkan makan nasik n minum air kosong jer.. bila aku balik keje, bukak pintu n bagi salam jer, terus die meluru dapatkan aku dan tak sabar2 nak DF.. sekarang dah pandai cakap sket.. “mek!!” (sambil pandang cik B) ,.. “Nanak” pon dah pandai sebut..!!.. setiap kali balik keje, aku tak sampai hati nak wat keje lain kat umah, mmg aku DF kan dia dulu sebelum aku wat benda lain...sian anak mama..!!!

Kepada sesape yang pakar,(macam la ada pakar yang baca blog aku ni), or yang ada pengalaman, cukup ker khasiat susu yang badan Hakimi terima kalau dia hanya minum susu pada malam hari????.. .. sekarang usia Hakimi 13 bulan...!!!!Aku risau...!!!

Permasalahan yang sebelum ni, alhamdulillah, semua aku atasi dengan semangat aku... hanya SEMANGAT jer yang menjayakan misi penyusuan aku ni.. ada lagi lebih kurang 10 bulan utk aku melengkapkan penyusuan kepada Hakimi. Semoga hasrat aku untuk menyusukan Hakimi selama 2 tahun berjaya..

Kengkawan, pray for me ok.. dan kepada yang berhasrat utk menyusukan anak dengan susu ibu.. ingatlah bahawa mesti ada masalah, dugaan dan cabaran yang harus kita tempuh.. dan jangan sesekali kecundang dengan dugaan tersebut.. teruskan berjuang dengan semangat juang yang tinggi dan jitu...!!!


Ni lah stock sekarang.. yang hakimi dah tanak minum..!!

InsyaAllah niat murni kita akan dipermudahkan oleh NYA..





















13 comments:

  1. Ermm.. memang syarat untuk susu badan adalah kekuatan semangat dan kesabaran seorang ibu yang bekerjaya. Kena jadi ibu yang cekal dan keras hati sebab orang lain akan nasihat minum susu formula je..senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul syuq...cekal kan hati..kuatkan semangat..jadi keras kepala dan ketegaq sket,pasti berjaya merealisasikan impian utk fully breastfeed...!!!heheheh

      Delete
  2. Memang orang 'lama' suka suh bagi susu formula.diorang rasa tak cukup susu badan.tp buat pekak je la sbb diorg tak aware kebaikan dia.

    ReplyDelete
  3. k.ita, shehan knai tgk muka akak. hee.. tp shehan mmg lupa di mana kita bjumpa? chewah.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. shehan...!! hehe.. cam jugak muka kak ita kan? heheh.. jumpe kat mana?? ehhehe.. dulu penah sekolah kat SMKAK tak? ahaks.. :-)

      Delete
  4. huuuuu cabaran tul ko ita...aku mmg kagum kat bf mama yg berkerjaya ni..cekal tul korang buat stok.kalau aku tak tau la mampu ke tak..moga impian kita bf kan bby2 kita sampai 2thn tercapai yee..aku pun ade 7bln lg nak ke 2thn ni..mudah2an berjalan lancar..anak 1st dulu dapat sampai 2thn lebih :) sama2 lah kita berusaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam lili..
      thanks dtg blog ni.. heheh..
      hehe.. intro sket sape ni ehhh.. :-)
      insyaAllah.. kalau niat kita murni, mmg insyaAllah pasti diberi kejayaan oleh Allah SWT.

      Delete
    2. amin....
      cik ieta....liana ni, classmate utm ;)

      Delete
  5. macam iqbal dulu la.. mcm2 botol.. mcm2 susu formula tp tak nak.. nak df jugak.. tu yg tak leh keje.. adik dia kali ni alhamdulillah.. huhuhu.. suh MIL hg tgk stock susu aku.. cukup tak?? tak payah beli susu formula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ja yang kena.. org lain BF anak tak kena marah pon jaja oii.. humm..

      Delete
  6. Skrg saya hadapi masalah jugak MIL ckp susu x cukup n sruh saya bg formula. katanya formula pn sgt2 ok.. pernah skali hari tu sy bengkak susu...baby x nak hisap sbb B keras n nangis2...then MIL pegang anak sy..bru 2 bulan.. tba2 stop nangis...saya kuar tgk2 MIL bagi air masak...so sad!!ckp kat hubby...dia msti la sokong mak dia. .skrg baby dah 3 bln..susu sy drop ckit...tpaksa bg formula skjap...dlm msa sama sy buat pow.pump..tup2 hubby ckp dia x kisah la bg susu tepung pon..asalkn anak knyg...MIL sronok laaa...tp skrgg sy still buat pp...doakn syy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon.. jgn putus asa dear, teruskan pp dan teruskan menyusu si anak.. insyaAllah pasti Allah beri rezeki tak terhingga utk anak.. awak tabah yer..

      Delete