Pages

Wednesday, February 15, 2012

Kuih Lopes - My First Trial...!

Ni kisahnya breakfast hari Sabtu minggu lepas... nape aku rajin?? hahah. sbb tetiba nak rajin.. dan tetiba teruja bila baca blog Lamunan Hati by AthiraJamil ni... aku jadi teringin nak buat plak.. mengenangkan beras pulut masih tersimpan rapi dalam peti ais umah aku tu...

sebelum aku tunjuk step2, ni la hasil akhir kuih lopes hasil air tangan aku... ye haa.. aku mmg bangga dapat wat kuih nih.. heheh.. bangga sebab pe tau.. sebab sedap... dan puas makan.. Idam pon kata sedap.. cheee waahh.. uhuks...masuk liff tekan naik sendiri kan..??.. biasa la.. org yang jarang2 sekali masak ni, mmg gini...hahahhaa..

Kuih Lopes ni sebelum hantar ke MakTok Hakimi..

Memula masak pulut macam masak nasik.. dah masak, start balut ngn daun pisang.


ni lah dia, hasil balutan aku.. hahah.. berderettt ja..
Ngan 4 pot beras pulut, aku berjaya hasilkan 13 bungkus lopes ni.. kecik2 ja ekceli.. aku ni bukan reti nak wat besar2 gedabak..
Dah masuk dalam periuk kukuk
Disebabkan pepagi sangatlah kalut.. dengan idam nak gi keje, sbb takut dia tak sempat makan, aku balut pulut2 ni pada malam hari nya.. pastu, aku sumbat masuk peti ais dengan steamer2 ni skali... ni lah stemer tupperware yang kecik cinonet nih..

tgh mengukus..
Masa ni aku berdebar takut tak jadi.....uhuhu.. aku ni mmg gini.. kalau nak wat apa2, mesti nak kena jadi.. kalau tak jadi, mula la aku rasa tak mau buat dah.. huhhuhu...

ni lah rupanya setelah masak..
Rupa ada, rasa ada, cuma lembik sket.. tapi, aku suka dah lembik2 ni.. melt in my mouth.. hahah... cover sebenarnya.. tapi, bengang gak bila lembik.. sbb susah nak potong dia..

"Nyok" Setelah dikukus.
Ni satu lagi yang menguji kesabaran aku pepagi buta.. mana tak nya, org kedai tu mesib sekali ngan tempurung2 nyok tu.. issshhh.. habis nyok aku jadi kaler cekelat..!! geram.. aku plak lupa pesan kat idam masa dia pi beli tu....

Air gula plak, aku just cairkan gula melaka jer. tu yang nampak cair sket.. tapi, siyes gula melaka tu sedapp.. sib baik tak salah beli.......

Alhamdulillah.. jadi jugak kuih lopes aku ni.. thanks AthiraJamil.... :-)

4 comments:

  1. Assalamualaikum..emm..nampak macam sedap..boleh cuba ni..:): ANEKA RESEPI TERKINI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam wana... Hihiks..first time wat dan sib baik rasa dia boleh laa..mcm tok sy wat gak..hiihihi...cuba lah wana..kuih2 tradisional melayu ni kena pandai gak supaya tak telan dek zaman..

      Delete
    2. saye dah tgk dah..=] tp saye rase awak buat lagi cantek la..lagi kemas dan same je semua bungkusan2 kueh tu..=] dan rasenye mesti sedap..tahniah2.thanks sbb sudi refer resepi kite.hehe..

      Delete
  2. athira..
    thanks athira...
    hehe.. sbb kalau takde resipi awak tu, mesti saye still rasa buat kuih lopes ni susah..!!!huhu...

    ReplyDelete