Pages

Friday, October 12, 2012

Hakimi dah bersunat pada 19/7/2012

tiba2 ada mood nak menulis hari ni.. tapi, cerita basi dah pon...

tak per lah, just aku nak jadikan sebagai ingatan kat aku jer..

last Hakimi warded hari tu pada 18/7/2012..sebab nya dia kencing sakit.. pendek kata  urine infection..setiap kali dia nak kencing, dia akan menangis menggigil2.. ketaq2 kepala dia.. aku tgk pon aku nak menangis..

mula2 detect dia camti pada 16/7/2012.. 17/7 Hakimi ada check up with doc wong utk injection setahun setengah.. tapi, bila aku cerita kat doctor, doc suh wat test urine. betapa susah nya aku nak amik urine dia.. huhu.. lama betul nak kena tggu.. lepas amik urine, aku gi servis keta dulu.. sbb dah lama dah tak servis, tak sempat.. then, lepas servis, balik ke Ampang Puteri semula utk amik result urine dia...masa tu mmg dah comfirm urine hakimi dah infected. doc bagi antibiotik for 7days.


Masa tggu Hakimi Kencing utk test urine.. punya la lama.. adehh

Bangun makan selepas ketiduran.. - ni kat Nissan Service Centre

keesokan harinya, aku gi opis cam biasa, sampai di opis, dalam kul 10, Idam call bagi tau yang "bebird" dia dah jadi ber"belon" di hujung... mmg hati aku gundah... aku terus request nak balik n bawak hakimi gi spital..

kat spital, sekali lagi buat urine test n dia nyer virus dah makin bertambah. so doc decide utk warded and doc wong advice to bersunat sekali.. and she refer hakimi to paed surgeon.

masa kat ward, the paed surgeon to dtg check and dia kata esok dia akan wat process bersunat hakimi.. aku pon amik kesempatan tanya, ape punca dia kena urine infection ni? doc said apa yang dia tgk, saluran kencing hakimi kecik, dan setiap kalai dia kencing, dia akan tinggalkan baki sedikit.. so, lama2 air kencing yang berkumpul tu akan menyebabkan bacteria membiak..then, tu yang menyebabkan dia sakit....baru aku faham..

so, malam tu puasa, esok bermula lah hari mendebarkan utk aku. utk aku tau.. bukan utk hakimi.. bawak gi Operation Theater plak tu.. huwaargghhh.. gerun chek.....layankan gmabar2 masa nak masuk OT dulu..


dah pakai baju OT
 

With Papa


 

layan Hakimi main game dulu,..tgk.. mana mama tak berdebar.. mama pon kena pakai baju OT.. adeh..


just before masuk OT..
Ha, mama boleh masuk semasa diorang nak bagi anaesthethic.. huwaa.. ngeri.. bila lepas dia sedut ubat bius, terus dia terlelap.. risau mama waktu tu.. lepas Hakimi keluar, mama pon kena kuar..

mama ngan papa tggu k at luar 45minit.. 45 minit pon rasa saaaaangat lama...gelisah mama kat luar..

betul2 tepat 45 minit, Doc dtg cakap dah selesai.. Alhamdulillah.. dan doc pesan dia expect Hakimi akan merengek bila dia sedar.. Allahuakbar, bukan sekadar merengek.. tapi dia menangis ya Allah.. aku sampai tak tau nak buat apa.. nak bagi susu, nurse tak bagi takut dia muntah......


Dah kat Ward.. bukak pampers biar "bebird" dia kena angin


papa dtg terus tgk upin ipin..


request kat nurse kuar jap, beli gamat healin.



keesokan hari nyaa


jenguk tgk TV..


Ceria hanya saat ketika dia tak buang air kecil.. masa dia nak kencing, Ya Allah Tuhan jer yang tahu..dengan menjerit sakit, kepala mengggigill.. ketap gigi.... tapi, masa ni kencing dia dah laju kuar...

6 hari jugak aku di ward... sampai puasa pon kat ward.. sahur, berbuka semua kat ward.. aku dah muak makan nasik goreng yang mamak goreng..



No comments:

Post a Comment