Pages

Friday, December 6, 2013

Thyroglossal cyst - PART 2 (ultrasound result)


Semasa process ultrasound, budak kecik ni mmg menangis la kan.. mana taknya kena scan bawah dagu dan leher.. mmg susah jugak la nak dapat result.
 
Bila dah dapat result, aku baca ja result terus aku menggigil.. cyst?? Lesion?? Ape kebenda wey.. then ada Thyroglossal Cyst. Aku bawak result tu naik jumpa Doc Wong balik.. and doc wong said that It’s a Thyroglossal Cyst.. and will refer Zikri to Paediatric Surgeon.. dup dap.. dup dap.. aku tanya la.. is it bahaya ker tak, doc said as for now, tak bahaya.. but it will grow and it will hurt when the cyst had been infected. Urghh.. do I need to take it out..? Doc Wong suh aku diskas with the Paed Surgeon, Dr Wan Usamah.
 
Doc Wan Usamah only available after Friday Prayer. So, aku tggu sampai kul 3 at Breastfeeding room.. bila Zikri dah tido, aku start on google what is the Thyroglossal Cyst of all about.

Bila dapat jumpa doc Usamah, dia hanya pegang and said its Thyroglossal Cyst tanpa melihat Ultrasound result.. he asked me to do the Ultrasound, and I said that I did the ultrasound as directed by Dr. Wong… so, dia terus tgk the result from his computer.. yang satu aku suka kat APSH ni, semua nya online.. so, takde la kita nak kena ke sana-sini.. even result darah ker, result ultrasound ker, x-ray ker, semua doc kat get via online., and dia cakap.. see, I told u.. its thyroglossal cyst..
 
and dia dah start amik a piece of paper and start draw kedudukan cyst tu kat aku.. terkelipok…kelipok mata aku dok perati… since aku dah gugel, so, nak kata blur sangat tu tak la jugak.. tapi blur jugak la.. weh. apa aku merapu ni…huhuhu.. ha la.. hati dah risau, macam2 dah risau.. doc kata, the only rawatan is operation to take the cyst out. Allahuakbar,… aku rasa pucat lesi dah muka aku waktu tu..
 
then, melihat kerisauan aku, doc usamah said, I understand that parent will risau bila dengar operation.. aku terus cakap, doc bila dengar cyst tu pon I dah risau.. doc kata, no no, no need to worry about the cyst.. cyst is not a cancer.. so, jgn risau.. lepas kita take out, dia takkan jadi lagi.. fuhh.. hati rasa sedikit lega.. tapi, potong2 tu masih tak lega… doc bg masa sebulan utk aku pikir, either aku nak proceed or not..
 
Then, bermula la kerunsingan aku....
 
**to be continue in PART 3

Thyroglossal cyst - PART 1 (Baby bengkak/ketulan dibahagian leher)

It’s been 2 weeks after I found that my little 2nd son had been diagnosed with this cyst.. macam2 perasaan ada skang ni.. berita ni seolah2 ada satu BATU yang hempap atas kepala aku as seorang ibu.. yup.. !! agree that ada yang lagi teruk dr apa yang Zikri lalui, daripada apa yang aku lalui, tapi, ujian ni pon aku dah rasa cukup berat untuk aku.. aku salute sangat2 ibu2 yang tabah menghadapi ujian yang ada kena mengena ngan anak2  ni.. ya, aku harus percaya yang setiap apa yang Allah uji kita, adalah didalam lingkungan keupayaan kita.. it’s a challenge for me!! Dan aku percaya ada hikmah disebalik apa yang berlaku.
 
 
Cerita bermula masa aku balik kampong pada deepavali yang lepas.. Zikri demam campak.. since lahir, baru 2 kali dia demam.. hati aku rasa senang Allah bagi permudahkan aku membesarkan Zikri… so, bila dia tak sakit, aku pon x penah la bg ubat kat dia.. sampai la masa dia demam campak, Idam perasan (hehe papa plak yang perasan kan..mama tak perasan pun)yang ada ketulan dia bawah dagu zikri.. bila aku tgk.. yerpp.. besar.. sebesar ibu jari.. as a mother, aku cuba berlagak tak risau, walaupun aku risau jugak.. sbb dia, Kimi pon penah ada ketul2 belakang telinga.. tapi, bila jumpa doc, doc said it’s normal.. so, aku dok rasa benda ni pon normal la kan…?
 
 
 
Then, aku bawak Zikri ke Klinik Fauziah di Ampang, doc bagi antibiotic seminggu utk hilangkan bengkak tu..  doc suh bawak balik jumpa dia after a week. Masa bawak jumpa dia tu, tanpa bercakap banyak, doc terus refer ker Pakar. As usual, aku bawak zikri jumpa his paed, Dr. Wong at KPJ Ampang Puteri.. aku terus pegi hari jumaat. Sbb, hati aku dah rasa tak sedap.. After consultation and check up, dr. wong dah saspek it’s a cyst. But, she will do the ultrasound first…. Walaupon aku dah tak sedap hati bila dengaq perkataan cyst tu, aku masih gagahkan kaki melangkah sbb masa tu aku seorang.. waiting at the imaging division dengan penuh debaran dan harapan agar its not a cyst..!!!!!



 
**to be continue in PART 2

Wednesday, November 27, 2013

Rindu...

Sangat rindu untuk menulis.. sangat banyak story utk dikongsi..

dari khabar gembira.. juga khabar duka..

dari jatuh nya semangat aku... sampai bangkitnya aku semula..

blog.. i miss u a lot. sorry sbb biar hang bersawang...

will update soon...!!!!

merenung jauh masa hadapan.. kui kui kui

Thursday, November 14, 2013

Conferment Ceremony - Majlis Graduation @ UiTM

segala hardship.. segala late night sleep.. segala pengorbanan tinggai anak masa wiken.... segala kesusahan dtg kelas dengan perut besar.. segala kesusahan dtg kelas dr Ampang to KLIA...keterpaksaan dtg amik exam tat kala masih berpantang 2weeks.. tinggal baby utk exam final..
 
semuanya terasa berbaloi setelah berjaya menggenggam segulung lagi certificate.. eventho bukan lah another degree,,, its corporate diploma.. from UiTM -MITRANS- MAHB.. wah.. rasa sangat2 seronok..
 
excited sangat dapat convo lagi sekali.. aku ingat, convo di UTM tu la,  first n the last aku convo.. tak sangka, aku berjaya graduate lagi skali.. hihi..
 
hajat di hati, nak bawak kids...tapi, apa kan daya.. kuis under 12YO tak bleh masuk dewan.. so yang pergi hanya lah suami aku ngan mama aku.. best best.. mama mmg mai dr kedah. sbb nak mai convo aku.. ibu kan,, walau camana pon dia tetap support kita.. n tetap bangga dengan pencapaian kita, walaupon kita dah tua bangka...huwaaa.. best sgt.. thanks mama..
 
aku tak tatau nak tulis apa lagi.. apa yang pasti, aku sangat seronok di hari convo aku....

feeling great!!

with my love.. sentiasa support me!jaga anak masa pi kelas..

my forever love... - Mama

kengkawanku..

with my superior..my manager.. also my sista

lovely husband

UTM suda.. its time for UiTM....dihatiku...

queing  before amik scroll

kemeriahan CDAM

lagi dan lagi

mama... i love u...

Friday, November 1, 2013

Bollyglitz Nite.. - Dinner aka Appreciation Night bertemakan bollywood..!

Tajuk panjang tak hingat..>!!!haha.. pedulik hape aku...

Lama dah aku tak menulis di sini..

punya la teruja nak tulis pasal dinner, sampaikan boleh plak aku buat wordless wednesday pada hari khamis.. haiya.. pening ker apa ita oiii..

so, sebelum kujamukan dengan segala gambar2 kenangan di PICC tempohhari, nak cite sikit.. nak citer ape pon tatau.. sebabnya ingat nak citer preparation.. masalahnya aku tak prepare apa2 pon.. hari jumaat malam baru dapat baju.. hari jumaat malam baru gedix pi pakai henna dekat Little India.. semua la buat hari jumaat.. hover okey...

make up pon, adik ipar yang make upkan.. so, tak der yang istimewa sangat pon.. cuma, dinner kali ni, aku rasa dinner paling hover aku k.. sebelum ni, aku taram jer pakai jeans ngan suar.. pedulik apa aku kan.. janji makan kenyang..!!

okey la.. takmau celoteh panjang2.. jom layan gambar..

standard la ada gambaq gedix cenggini kann.. uhuks

henna ku.. ai loike...

ready to go.. its 6.30pm already

minachi org kata aku..

US!

henna lagik!!

tgn member aku.. glitter2 yu.. and the best part is, glitter2 ni murah gell u know..

posing lentik bos aku kata.. huwaa..

perantin memalu

with big boss!.. erkk. malu!!! **nyorok sket**

ahaks.. ini aku tak malu.. ohh anuar zain mmg buat org melting!!

suasana dalam PICC

perarakan masuk VVIP


with penari2 bollywood!!

ini dia.. PCSA team..

bergambar lagii!!

namaste!!tgk tu member aku nak tunjuk gak glitter tgn dia tu.. erkk!!

oh anuar zain lagi.. kikiki.. mujoq ingat kat idam..!!
 

with Tan Sri MD

posing mau.. tapi, perut ku nampak boncet.. tapi its not my perut key. tu lilitan kain tu.. labuh sangat kot..
 
 
**semua cantik2 that nite.. aku suka..!!

Thursday, October 17, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Disebabkan tahun ni aku x beraya di kawasan kediaman aku..xder la gambar lembu2 korban..yang satu ni pon idam yang snap selepas tugasan dia selesai....

**beraya berasingan kali ni..

Lawatan ke Muzium TUDM

14/10/2013 - since masing2 cuti, aku pon ajak idam bawak si Kimi gi Muzium TUDM.. huhuhu..
 
then, idam ajak anak2 buah dia join kitorang...
 
makanya.. terjadilah pengembaraan cuti sekolah....
 
layankan gambar...