Pages

Friday, December 6, 2013

Thyroglossal cyst - PART 2 (ultrasound result)


Semasa process ultrasound, budak kecik ni mmg menangis la kan.. mana taknya kena scan bawah dagu dan leher.. mmg susah jugak la nak dapat result.
 
Bila dah dapat result, aku baca ja result terus aku menggigil.. cyst?? Lesion?? Ape kebenda wey.. then ada Thyroglossal Cyst. Aku bawak result tu naik jumpa Doc Wong balik.. and doc wong said that It’s a Thyroglossal Cyst.. and will refer Zikri to Paediatric Surgeon.. dup dap.. dup dap.. aku tanya la.. is it bahaya ker tak, doc said as for now, tak bahaya.. but it will grow and it will hurt when the cyst had been infected. Urghh.. do I need to take it out..? Doc Wong suh aku diskas with the Paed Surgeon, Dr Wan Usamah.
 
Doc Wan Usamah only available after Friday Prayer. So, aku tggu sampai kul 3 at Breastfeeding room.. bila Zikri dah tido, aku start on google what is the Thyroglossal Cyst of all about.

Bila dapat jumpa doc Usamah, dia hanya pegang and said its Thyroglossal Cyst tanpa melihat Ultrasound result.. he asked me to do the Ultrasound, and I said that I did the ultrasound as directed by Dr. Wong… so, dia terus tgk the result from his computer.. yang satu aku suka kat APSH ni, semua nya online.. so, takde la kita nak kena ke sana-sini.. even result darah ker, result ultrasound ker, x-ray ker, semua doc kat get via online., and dia cakap.. see, I told u.. its thyroglossal cyst..
 
and dia dah start amik a piece of paper and start draw kedudukan cyst tu kat aku.. terkelipok…kelipok mata aku dok perati… since aku dah gugel, so, nak kata blur sangat tu tak la jugak.. tapi blur jugak la.. weh. apa aku merapu ni…huhuhu.. ha la.. hati dah risau, macam2 dah risau.. doc kata, the only rawatan is operation to take the cyst out. Allahuakbar,… aku rasa pucat lesi dah muka aku waktu tu..
 
then, melihat kerisauan aku, doc usamah said, I understand that parent will risau bila dengar operation.. aku terus cakap, doc bila dengar cyst tu pon I dah risau.. doc kata, no no, no need to worry about the cyst.. cyst is not a cancer.. so, jgn risau.. lepas kita take out, dia takkan jadi lagi.. fuhh.. hati rasa sedikit lega.. tapi, potong2 tu masih tak lega… doc bg masa sebulan utk aku pikir, either aku nak proceed or not..
 
Then, bermula la kerunsingan aku....
 
**to be continue in PART 3

No comments:

Post a Comment